Giulianova
Původ
Původ Giulianovy se datuje do třetího století před naším letopočtem, kdy římané vytvořili novou osadu s názvem Castrum Novum. Hned u moře vystavěli obchodní přístav, který se stal důležitým dopravním uzlem. Ve středověku bylo město přejmenováno Castel s.Flaviána na počest svatého patriarchy Constantinopole, jehož ostatky dle legendy se zázračně objevily na břehu Giulianovy.
Středověké město obsadil rod Aquaviva,který zde měl hlavní sídlo až do zničení kolem roku 1460. Během bitvy Tordino.
Pak Giulianova dostala jméno po svém zakladateli Giuliantonio Aquaviva, který vystavěl kolem roku 1472, město nové.
Ekonomika
Giulianova se zabývá cestovním ruchem a přitahuje tak turisty kteří si chtějí užít chvíle odpočinku a být ve zdravém mořském prostředí.
Jeho ekonomika byla kdysi založená na rybolovu a zemědělství, později se zaměřila především na cestovní ruch ve kterém pokračuje..
Kultura
V Giulianově najdete čtyři knihovny ( dvě státní a dvě soukromé) a pět muzeí.
Tradice
Existují více než 400 let, každého 22 dubna Giulianova uctívá svátek Svaté Panny Marie ( Madona dello Splendore).
Počátky tohoto svátku tj. Čas k náboženské a občanské identifikaci se datují do zjevení Panny Marie v zářivém světle sedící na olivovníku, starému farmáři jménem Bertolino, rodáku z blízké vesnice jmenující se Kolín, z počátku 16 století.
Slavnostní liturické oslavy a velkolepé projevy související se zázračnou událostí, zejména proslulé koncerty a velkolepé dostihyse zakládá na tvrzení starého dědice”Berberů” které je zapsáno ve staré kronice z minulého století. Tento kult přitahuje tisíce návštěvníků každý rok a tím se stal jednou z nejvýznamnějších událostí Abruzza.
Madona de Porta Salvo ukazuje hluboké pouto s mořem.
Tento populární festival se koná tradičně v první dekádě srpna, kde poslední den desítky lodí v Gran Pavese následují jinou loď, která převáží Madonu ochránkyni námořníků a rybářů.
Po celém pobřeží Giulianovy a zpět do přístavu kde se slaví mše pod širým nebem.
Jiným pozváním je festival “ Týden moře, kdy námořní asociace chce podpořit místní kuchyni( slavnou po celém regionu i mimo- nejslavnější je Brodetto alla Giuliese) a historické a folkloristické aspekty vztahující se k námořnictvu.
Jiné méně tradiční události jako je živý betlém v historickém centru a koncerty v závěru roku, vám pomůžou oživit a zpříjmnit si městský život v každé sezóně.
Enogastronomie
Pochází z dávné doby z války, která se nazývala Guerra dei Brodetti – Suqvets válka. Jedná se o dva druhy Brodetto alla Vastese kde vaření vývaru probíhá ve dvou fázích.
Nejprve ryby – trvající déle ( sépie,olihně,chobotnice atd.) a pak se vaří štikozobec obecný s ostatními přísadani jako je “Spicco” pruh červené papriky.